Kunnat

Etusivu :: Kunnat :: Kirkkonummi

Kirkkonummi

Kirkkonummen pinta-ala on 393 km2ja meriala 650 km2. Merenrantaa Kirkkonummella on 145 km, saaria 900 kpl ja järviä 86 kpl. Kirkkonummi kuuluu pääosin Suomenlahden rannikkoalueen valuma-alueeseen. Kunnan luoteisosan järvialue on Siuntionjoen valuma-alueen puolella.

Kirkkonummi täytti 680 vuotta vuonna 2010 ja alueella on ollut asutusta kivikaudesta lähtien. Tämä on saatu selville kivikautisista kalliomaalauksista, joita on Vitträskin järvellä ja Juusjärvellä Kirkkonummen keskisellä järvialueella.

Maantieteellisesti Kirkkonummella on kaksi kuuluisaa niemeä, Porkkalan niemi ja Upinniemi, joista jälkimmäisessä sijaitsee suuri, vuonna 1959 perustettu merivoimien tukikohta ja varuskunta. Porkkala on yksi pääasiallinen lintujen muuttoreitti Itämeren alueella.

Kirkkonummi on yksi Suomen eteläisimpiä kuntia ja kuuluu hemiboreaaliseen ilmastovyöhykkeeseen, jota Suomenlahti viilentää keväällä ja alkukesällä, mutta lämmittää syksyisin ja talvisin. 

Näille nettisivuille on koottu tietoja 21:stä Kirkkonummen alueella sijaitsevasta järvestä sekä Upinniemi-Porkkalan merialueesta.

 

Lähteet:

Kirkkonummen kunnan kotisivut, Wikipedia