Kunnat

Etusivu :: Kunnat :: Kirkkonummi :: Järvet :: Lamminjärvi

Lamminjärvi

 

PERUSTIEDOT

Kirkkonummen pohjoisosassa sijaitseva Lamminjärvi  on rehevä, ruskeavetinen ja savisamea järvi, jossa on kesäisin runsas levätuotanto. Myös sinileväkukintoja havaitaan silloin tällöin. Järven tila on parantunut 2000-luvulla. Lamminjärvi toimii myös kunnan vesihuoltojärvenä.

Vesistöalue

81.057 Mankinjoen vesistöalue

Pinta-ala

33.72 ha

Rantaviivaa

2.7 km

Keskisyvyys

2.78 m

Suurin syvyys

4.43 m

Järvityyppi

Runsasravinteiset järvet (Rr)

Valuma-alueen pinta-ala

776.0 ha

Valuma-alueen kuvaus

Järven valuma-alueella on runsaasti asutusta ja jonkin verran myös kalliosta metsää.

Suurimmat saaret

Ei saaria.

Järveen tulevat joet

Perälänjärvestä laskee joki Lamminjärven pohjoisosaan.

Järvestä lähtevät joet

Lamminjärven kaakkoisosasta laskee Lamminoja Kalljärveen ja edelleen Haapajärven ja Loojärven kautta Espoonlehteen.

Kuormitus

Hajakuormituksen lisäksi Lamminjärveä kuormittaa rehevä Perälänjärvi. Lamminjärven valuma-alueelle rakennetun kunnallisen viemäriverkon rakentamisen seurauksena ravinnekuormitus on vähentynyt. Kaikki alueen kiinteistöt ovat liittyneet kunnalliseen viemäriverkkoon, viimeisimmät liittyjät olivat Lamminjärven pohjoispuolella sijaitsevat kiinteistöt, jotka liittyivät vuoden 2008 aikana. Ravinnekuormituksen ratkaisevasti vähennyttyä voidaan olettaa Lamminjärven tilan parantuvan edelleen.

Kunnostukset

Lamminjärveä on hoidettu tehokalastuksella. Vuosien 1997 - 2009 välisenä aikana järvestä on poistettu nuottaamalla ns. roskakalaa yhteensä noin 11 700 kiloa. Kirkkonummen Veikkolan vesiensuojeluyhdistys KIRVES ry:n ja Pohjois-Kirkkonummen kalastuskuntien/osakaskuntien internetsivuilla esitetään tuloksia Lamminjärven koe-verkkokalastuksista vuosilta 1991 ja 2003. KIRVES ry ja Pohjois-Kirkkonummen kalastuskunnat/osakaskunnat toimivat aktiivisesti järven hyväksi ja järjestävät mm. vuosittaisia Lamminojan perkuutalkoita.

Virkistyskäyttö ja uimarannat

Lamminjärven rannoilla on runsaasti asutusta. Lounaisrannalla on Lammaskallion yleinen uimaranta, myös pohjoisrannalla on uimaranta.

Rajoitukset

 

Paikallinen suojeluyhdistys

Kirkkonummen Veikkolan vesiensuojeluyhdistys KIRVES ry.

Lisätietoa

Lamminjärvi on syvyysluodattu ympäristöhallinnon toimesta heinäkuussa 1997.